Nu er det tre uger siden, at vi overtog vores råhus. Den første uge gik med at rydde op og gøre rent i huset. Selvom vi havde gjort det et par gange før, trængte det en hel del. Sådan noget savsmuld mm. sviner ret meget 😉 Og så kan vi ikke undgå, at slæbe grus med ind.
Fredag d. 6. oktober fik vi leveret hele 11 tons materialer. Der var isolering til hele huset, gipsplader til vores indvendige skillevægge, træ til den indvendige forskalling (som den indvendige isolering skal sættes op mellem og lofterne skal monteres på), damspærre osv. Det tog en fredag aften og det meste af søndagen, dog med hjælp fra gode venner, at få slæbt alle materialerne ind i tørvejr.

Uge 41
Pernilles lillebror Magnus er uddannet tømrer. Vi er så heldige, at han kan hjælpe os en hel del med huset. Derfor var han ude og hjælpe det meste af ugen, som gik med at sætte dampspærre op. Og hvad er dampspærre så? Det er en slags plastik “dug” i genbrugsplast, eller som de kloge kalder det: en damptæt membran, som monteres mellem det yderste og inderste lag isolering i træhuse. Man bruger ikke lige så meget dampspærre i en murstenshus, som man gør i et træhus, da betonen selv kan suge fugten og fugten derfor har svært ved at komme ind til isoleringen. Dampspærren er nemlig med til at sikre, at der ikke kommer fugt og dermed skimmelsvamp i huset. Vores dampspærre skal monteres 100% tæt, da vi bygger i 0-energi hus. Vi producerer nemlig selv vores energi til varme i huset gennem vores jordvarmeanlæg, som får strøm fra vores solceller. Grunden til at huset skal være 100% tæt er, at der ikke må “sive” noget varme ud af huset. Det testes ved, at vi får lavet to tryktests af huset igennem byggeriet. Hvis huset og dermed dampspærren ikke er tæt, vil der sive luft ud under tryktesten. Derfor skal vi gå og sætte en særlig dampspærretape op alle steder, hvor dampspærren er monteret på træskelettet og på eventuelle huller.

De første baner dampspærre bliver monteret 🙂
Dampspærre tape, der skal lukke alle samlinger og eventuelle huller. Her monteret ved et af de mange vinduer.

Oversvømmelse på marken. Der er også oversvømmelse i haven omkring søen og inde ved fårene, som har fået deres egen pool med fisk i.

Desværre var det ikke kun huset der gik tid med i uge 41. Vi har nemlig store problemer med oversvømmelse på grunden. Vores store sø er gået over sine breder, fordi det dræn der ligger i skellet mellem vores grund og nabo marken er gået i stykker. Derfor gik der også en del tid med, at finde ud af hvor drænet var gået i stykker og pumpe en masse vand væk.

Uge 42
Billede fra en af de sene arbejdsdage i huset. Det kunne næsten ligne, at der bor nogen derinde. Det gør vi også næsten i vores vågne timer 😉

I denne uge har vi vi alle fire holdt “efterårsferie” eller rettere sagt bygge”ferie”. Vi har sat endnu mere dampspærre op, og er nu snart færdige i de to længer, der mangler kun lidt tape hist og her. Det tager lang tid, fordi der er så meget pillearbejde især rundt om alle vores vinduer og døre. Bjørn og Lars er gået i gang med at sætte forskalling op. Det er et træskellet der skal monteres udenpå dampspærren, som vi skal montere den indvendige isolering i/på og som lofterne skal skydes fast på.

En træt byggehund. Asterix fandt en stak dampspærre, som meget passende kunne bruges som kurv.

Endnu mere dampspærre.

Forskalling som lofterne skal monteres på. Vi skal have troldtektlofter i køkkenalrummet, for at få den bedste akustik derinde og gipslofter i resten af huset. Hullet I ser, er der hvor Jeannette og Lars’ trappe skal gå op. Det skal bare skæres til.

Da der skulle sættes vinduer og døre i huset, var der desværre et vindue og en terrassedør der havde fået transportskader. Der var hele 4 ugers leveringstid, hvorfor de først er kommet i denne uge. Derfor kom tømreren fra Trelleborg i fre og monterede dem. Huset er derfor helt officielt færdigbygget udenfor 🙂


Fredag havde vi også besøg af vores jord- og kloakmand. Det er ham der både har revet det gamle hus ned, støbt fundamentet til det nye hus og som skal lave kloakering for os. Han har fjernet en række træer oppe i marken, som stod i skellet lige ovenover drænet, og som formenligt har ødelagt drænet. Udover at fjerne træer, gravede han en stor rende, så al vandet på grunden forhåbentligt snart er væk. Vi kan nemlig ikke lave kloakering før vandet er væk. Vi er ikke på offentlig kloak, hvorfor vi skal have enten et nedsivningsanlæg eller et pileanlæg (vi har endnu ikke besluttet os endnu). Det graves ned ude på grunden, men kan ikke gøres før grundvandet er sunket.


/Pernille.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *